top of page

Varför ger man bort det onda ögat?


I solen på den grekiska ön ägnar jag mig åt research, jag lär mig mer om traditionerna på ön och dess seder och bruk. Ju mer jag lär mig desto mer skäms jag när jag inser alla tabbar jag gjort genom åren. Det är tur att grekerna är så förlåtande mot oss främlingar.


För några veckor sedan gav en av mina grekiska vänner vänligt och stolt mig en berlock i form av ett blått öga. Jag har alltid kallat det "det grekiska ögat" vilket i sig är lite konstigt eftersom blå ögon är ovanligt i Grekland. Det vore väl mer adekvat att kalla det för "det svenska ögat"? När min vän kallade berlocken för ”det onda ögat” blev jag ännu mer förbryllad. Varför vill man ge någon det onda ögat? För att kunna svara på det blev jag tvungen att göra en hel del research och det här är vad jag lärde mig:


Det onda ögat, to Mati, utgörs av en ond kraft vi alla bär inom oss. Om vi medvetet eller omedvetet stirrar för länge på någon kan vi ofrivilligt skada individen som då blir sjuk. Det kan röra sig om olika symtom såsom plötslig huvudvärk, illamående eller yrsel. Man kan till och med bli så sjuk att man dör, beroende på det onda ögats styrka och offrets mottaglighet.

Om du drabbats av det onda ögat behöver du uppsöka någon som kan upphäva den onda kraften. Denna någon är ofta en kvinna, förmågan att bryta to Matis kraft går ofta i arv från mamma till dotter. För att undersöka om du verkligen har blivit träffad av det onda ögat hälls några droppar olivolja i ett glas vatten. Om oljan löses upp i vattnet har du blivit drabbad av det onda ögat. För att häva förbannelsen läser kvinnan böner, gör korstecknet på din panna och dina händer med olja och heligt vatten.


Det visar sig nu att grekerna inte bara var först med demokrati, de verkar även varit väldigt tidiga med hälsofrämjande och förebyggande insatser. Glasamuletten i form av ett öga är nämligen inte bara en symbol för tur, hälsa och fred utan anses även skydda sin bärare mot det onda ögats krafter. Om bäraren av amuletten drabbas av mycket stark laddning av negativa energier drar amuletten till sig dessa vibrationer och går sedan sönder. Då ska det kastas i rinnande vatten och ersättas av ett nytt öga. Oftast är amuletten trefärgad i mörkblått, ljusblått och vitt där den blå färgen anses ha en beskyddande effekt men det finns ögonamuletter i andra färger där var och en har olika betydelse. Det gula ögat anses ge hälsa, styrka och läkning medan det vita öga bringar fred, renhet och godhet. Det gröna ögat ger hopp och hjälp i personlig utveckling och det röda ögat ökar beslutsamhet, styrka och passion. Oavsett vilken färg det grekiska ögat har skyddar det alltid mot det onda ögats kraft.


Det beskyddande ögat finns som en symbol i ett flertal religioner. I Turkiet benämns ögat Nazar Bancugu eller turkiskt öga och även där bärs det i form av en amulett som ger skydd mot det onda ögat. I de flesta arabländer återfinns ögat i islamiska ritualer och i katolicismen är ögat en symbol för Guds blick och förmedlar fred och beskydd. Inom buddhismen förekommer “Buddhas tredje öga” som ligger mellan Buddhas ögonbryn och symboliserar hans överlägsna intelligens och vidare perspektiv. I det gamla Egypten fanns Horus öga som ansågs se allt.


Alltså: den grekiska ögonformade glasamuletten kallas slarvigt för det onda ögat men anses vara ett skydd mot det onda ögat. Att ge bort det grekiska ögat i present betyder att man ger bort tur och skydd mot onda krafter. Jag bar mitt öga om halsen tills det en dag gick sönder. Det visade sig att det faktiskt var halskedjan som brast men kanske var jag mer påverkad av ön än jag ville erkänna för fastän jag inte hade det minsta ont i huvudet slängde jag ögat i havet och ersatte det med ett nytt.


22 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page