top of page

Nyårstankar


2022 har varit ett hektiskt år där temat varit ”första gången”. Utgivningen av min debutroman, Hjärtat talar grekiska toppar händelserna och jag kommer aldrig glömma boksläppet den 26 april. Tänk att det kom så många fina vänner! Det blev verkligen en crash course i signering. Sedan dess har jag signerat Hjärtat talar grekiska i Karlstad, Arboga, Ängelholm och Båstad.

I september deltog jag för första gången i Bokmässan Göteborg, och en direkt följd av det blev ett ljudboksavtal med Saga Egmont. I november deltog jag i Värmlands bokfestival i Karlstad. Jag har mina barndomsrötter i Skoghall utanför Karlstad och för min syster Gabriella och mig blev helgen en nostalgitripp till en svunnen tid med minnen i varje gathörn och middagar med barndomsvänner. Jag har bestämt mig för att skrivandet och arbetet runt boken skall vara roligt och givande och när en barndomsvän som skrivit väldigt fint om Hjärtat talar grekiska ställde upp att intervjua mig på scenen på festivalens andra dag så släppte jag alla tidigare planer på hur jag skulle beskriva ”Från läkarstämma till bokmässa”. Det blev ett fint samtal som du kan lyssna på längre ner. (Jag håller med om att jag är lite speedad, önskar att jag hade haft sinnesnärvaro att andas och ta några djupa andetag ibland).


Under bokhelgen i maj höll jag tillsammans med Jeanette Niemi, Bokskrivarakademin en Workshop ”Fri att skriva – om skrivandets faser och fasor” och i september deltog jag i debutantscenen i Linköpings bibliotek. Jag har också haft glädjen att själv delta i Jeanettes Niemis skrivarkurs ”Baklandet” där hon guidade in i ett lekfullt och roligt sätt att lära känna sitt persongalleri.


Man har kunnat läsa om Hjärtat talar grekiska i Svenska bokhandlarföreningens vårkatalog, Aftonbladet, Tara och websidan Boktugg. Jag har haft glädjen att vara intervjuad i Skrivradion och har deltagit i spännande och utvecklande samtal under Bokmässan. Du hittar länk till samtalen i min bio på Instagram.


2022 blev också året då jag för första gången jag stod på julmarknad. Först ut var Kärrbos julmarknad och därefter blev det Arbogas tur. Jag har alltid gillat julmarknader och det var precis så roligt som jag trodde att stå på andra sidan bordet. Kändes lite som när man var liten och lekte affär.


Det är fascinerande hur många nya dörrar som arbetet kring Hjärtat talar grekiska öppnat. Jag tänker att under skrivfasen gick mitt manus från att ha funnits i mig till att finnas i datorn och under 2022 flyttade det ut i världen och nu plötsligt finns det i andra människor som reagerar och känner utifrån deras erfarenheter och liv. Att ta del av recensioner och tankar som väckts under läsandet av Hjärtat talar grekiska har varit förunderligt och fantastiskt. Jag var inte beredd på att det skulle bli så starkt. Jag var inte heller beredd på att boken skulle föra med sig så många fina möten. Det är nästan som om boken är en enskild varelse som presenterar mig för andra människor som jag aldrig skulle haft glädjen att lära känna utan dess hjälp. För det är jag evigt tacksam.


Jag skriver nu på roman nummer två som går under arbetsnamnet Konsten att förlåta. Det har varit en slingrig väg där jag behövt ägna mycket tid till att förstå de två huvudpersonerna, Anna och Fredrik. Särskilt Fredrik var svår att få grepp om, som om han var lite blyg, men nu tycker jag att jag känner honom bättre än Anna. Det var alldeles nyligen som jag hittade nyckeln till Annas innersta och jag förstår nu varför det har varit svårt att stressa fram boken. Den var helt enkelt inte mogen ännu. Det jag fortfarande har att lösa är kronologin och dramaturgin men nu känner jag tillit och hopp om att Anna och Fredrik kommer visa mig vägen. Länge var jag upptagen med att jag ville bli klar så att jag kunde ge ut boken till sommaren men när jag väl accepterade att det tar den tid det tar så känns det så mycket lättare att skriva.


Årets sista månad kastade jag mig in i ”Boklyftet”, en matnyttig och stimulerande kurs av Ann Ljungberg om hur man når ut med sin bok. Den pågår i tre månader och jag vet redan att det kommer att föra med sig att jag även under 2023 kommer ha en hel del ”första gången-upplevelser”.


Nu ser jag med spänning fram emot det nya året. Det blir fler signeringar, bokmässa och Värmlands bokfestival i år också. I februari kommer Hjärtat talar grekiska ut som ljudbok och jag hoppas att råmanuset för Konsten att förlåta ska vara klart till sommaren. Jag har en hel del ytterligare spännande milstolpar men de är hemliga än så länge, du kommer att höra mer om dem i mitt nyhetsbrev som du kan anmäla dig till här.
.
36 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page